Парламентът одобри на първо четене законопроекта за офшорните възобновяеми източници след

...
Парламентът одобри на първо четене законопроекта за офшорните възобновяеми източници след
Коментари Харесай

Могат ли перките за ток в морето да унищожат българския туризъм?

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за офшорните възобновими източници след бурни диспути

Законопроектът за възобновимите източници в морските пространства бе утвърден на първо четене от Народното събрание през днешния ден. И той обаче провокира сериозен спор, в това число и измежду депутати, принадлежащи на едни и същи парламентарни групи . Вносители са представители на четири политически сили – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че и Гроздан Караджов от опозиционната Има Такъв Народ.

Това е вторият опит за пробутване на напълно новия закон, откакто на предходното малко Народно заседание не му остана време да го одобри.

Целта, съгласно претекстовете на вносителите, е запълване на нормативната празнота в областта на силата от възобновими източници в морските пространства на Република България, тъй че да бъдат уредени правно-административният път и правилата за планирането, построяването, употребата и премахването в края на потребния им живот.

Припомняме, че преди няколко седмици реакция против законопроекта пристигна от риболовци от най-северното ни Черноморие – в Добричка област. Те показаха опасения, че вятърните генератори ще нанесат вреди на сектора и ще прогонят рибата.

В Бургаско реакция нямаше. Предполага се, че на юг ветрогенератори няма да се слагат, защото метеорологичните условия не са несъответствуващи за тях и те не биха били стопански преференциални.

Изненадващо обаче през днешния ден в пленарната зала се появи нов мотив против закона. Бяха изразени опасения, че вятърните перки в морето ще прогонят туристите.

„ Проектът на закон, който оферирате, ще унищожи и българското море, и българския туризъм ”, сподели в типичния си жанр Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той е прочут с апокалиптичните си прогнози за България най-много около ограничението на съветските енергийни източници.

„ Вие можете ли да седите на плажа и против вас да се върти перката за генериране на електричество? Г-н Мирчев и Икономов, в случай че отидете на плажа, с пръчки ще ви изгонят, в случай че ви разпознаят “, обърна се Гуцанов към двама от вносителите на законопроекта.

По думите му в част от отчетите се приказва, че ветропарковете няма да пречат на корабоплаването. „ А някой нещо да загатна за туризма? Предполагам, знаете, че имаше сходни планове за създаване на ветропаркове над „ Албена “ и, популярност Богу, съумяха да ги спрат, тъй като щяха да закрият курортния комплекс. Или вие към този момент сте си купили къщите в Гърция и там ходите на отмора, и ви е все едно българските жители къде ще отидат? ”, добави Гуцанов, представен от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Народният представител бе безапелационен, че такива ветропаркове няма нито във френската Ривиера, нито в испанската Ривиера, нито в Италия, Гърция, Турция. „ Да, има ги в Северно море, само че в Северно море някой да върви на плаж? “, попита Гуцанов.

Той сложи и различен въпрос - какви са дълбочините в Северно море и какви са в Черно море.

„ Изграждането на едно такова оборудване на дълбочина от 200 до 300 метра ще коства доста скъпо и, несъмнено, че вложителят ще гледа да го разположи по-близо до брега. От голямо значение е на каква отдалеченост от брега ще е всяка една вятърна мелница “, уточни Гуцанов.

Думите му провокираха иронични реакции.

Все отново съгласно Делян Добрев от ГЕРБ , в думите на Гуцанов във връзка с туризма има аргумент . Затова законопроектът щял да се гледа на второ четене в продължен период, с цел да се одобряват оферти за избрани зони, които и да са отдалечени от брега, в които да може да се конфигурират съответните ветрогенератори. Така те нямало да се виждат.

„ Т.е. като си лежите Вие на шезлонга във Варна, няма да виждате перки, и това би трябвало да го подсигуряваме с оферти сред първо и второ четене “, уточни Добрев.

Не било правилно, че вложителите щели да желаят да са покрай брега . Просто тъй като дълбочината падала внезапно още при започване на морето и нямало никакво значение „ дали си на 2 км или на 200 км “. При всяко състояние трябвало да се влага в плаващи платформи, които са закотвени за дъното.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ се подигра на депутата от Българска социалистическа партия: „ Г-н Гуцанов, за нас е същински празник постоянно когато Вие излезете да говорите на трибуната , тъй като на 28 септември 2023 година Вие излязохте и казахте, че в случай че продължаваме с тази дерогация и този „ Лукойл “, ще създадем цената на литър бензин 4 лв.. Днес, месеци към този момент по-късно, тя е с тъкмо 28 стотинки по-ниска от времето, в което Вие дадохте тази прогноза. Г-н Гуцанов, Вие сте давали освен тази прогноза, само че и други прогнози, като това, че ще останем без газ, ще останем на мрачно и така нататък Единственото, което Вие желаете да вършиме, е да плашите хората. Но хората не би трябвало да бъдат плашени. Страх не би трябвало да се всява по този метод. И Вие, за жалост, изрекохте много лъжи и много неискрени терзания доскоро. “

Според Мирчев ветрогенераторите в морето няма да повлияят по никакъв метод на туризма . Те щели да бъдат на най-малко 20 км брега и нямало по какъв начин да се виждат.

Щяло да има кръгла маса, която ще адресира опасенията, преди окончателното приемане на закона.

„ Това, което в действителност на Вас Ви пречи, господин Гуцанов, не са перките в Черно море, а това е независимостта на българската енергетика . Това е казусът за Вас и за тези, които под една или друга форма с лостове Ви ръководят, а те знаете, че са на изток от България “, заключи Мирчев.

Депутати от „ Възраждане “ - групировка също упреквана в проруски позиции, обаче опазиха тезата на Борислав Гуцанов, в това число и по линия на опасенията за туризма.

Владислав Панев от ПП-ДБ (част от фракцията „ Зелено придвижване “) изясни, че изказванията, че не се слагат ветрогенератори около морските брегове в Европа, не са правилни . Офшорни перки имало в туристически страни като Гърция, Португалия, Италия, Испания.

„ Така че този законопроект съгласно мен е потребен и за българската енергетика и не виждам изобщо с какво би увредил българския туризъм - освен българския, а, както виждаме, и в страните от средиземноморския район “, добави Панев. Той също повтори, че ветрогенераторите ще са доста във вътрешността в морето.

Депутат от „ Възраждане “ обаче се базира на вложители, че те имат интерес „ перките “ да са оптимално покрай брега, защото кабелите за преноса на ток оскъпявали мощно инфраструктурата.

Законопроектът в последна сметка бе утвърден на първо четене със 112 гласа „ за “, 53 „ срещу “ и 3 „ въздържал се “.

Направи впе чатление, че Има Такъв Народ се разделиха по тематиката . Един от тях гласоподава „ за “ (вероятно вносителят Гроздан Караджов), а трима бяха „ срещу “.

Различно от съратниците си гласоподава и един депутат от ГЕРБ-СДС , който бе „ въздържал се “. Това, наподобява, бе бургаският народен представител Любен Дилов-син . След гласуването той взе думата по процедура за друг избор от болшинството.

„ Не мисля, че има морски народен представител, който би могъл да поддържа законопроекта в този му тип и то с огромно принуждение над себе си. По тази причина и аз не го поддържах “, сподели Дилов.

Законопроектът бил доста посредствен, най-меко казано.

„ Само за Виа Понтика може да приказваме 45 минути къде му е мястото, какво е още... Много-много недостатъци. Надявам се в действителност сред първо и второ четене да се включат съществени специалисти, в случай че болшинството желае това нещо въобще да се появи “, добави бургаският народен представител.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР